nieuws

MvKfotografie_generatie-x

GENERATIE X – 2017
Generatie Nix of de Verloren generatie, zo worden ze ook wel genoemd: de mensen die zijn geboren tussen 1956 en 1970. Hun ouders, de babyboomers, profiteerden van de welvaartsstijging na de tweede wereldoorlog en genoten van de vrije moraal, emancipatie en zelfontplooiing in de jaren zestig. De generatie X-kinderen daarentegen, werden geconfronteerd met een economische crisis, jeugdwerkloosheid en het einde van de seksuele vrijheid als gevolg van de opkomst van Aids.
Deze jongeren hadden geen tijd om te protesteren, ze moesten snel volwassen worden en zichzelf zien te redden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze generatie vooral praktisch, zelfredzaam en relativerend ingesteld is.
Van Generatie X werd weinig verwacht. Uit later onderzoek van de Universiteit Tilburg (1999) en het Sociaal Planbureau (2010) is echter gebleken dat deze generatie helemaal niet zo verloren was. Generatie X-kinderen zijn hoger opgeleid en kregen betere banen dan hun ouders uit de protestgeneratie. Ze trouwden niet meer direct vanuit huis, maar experimenteerden met nieuwe samenlevingsvormen. Dankzij hun no-nonsense instelling creëerden ze de (financiële) mogelijkheden om parttime te werken om zo meer aandacht te kunnen besteden aan de opvoeding van hun kinderen (generatie Y). Gemiddeld besteden ze ruim twee keer zoveel tijd aan hun kinderen dan hun ouders.
De elf vrouwen die hier worden geportretteerd horen bij deze ‘verloren generatie’. Het zijn praktische, no-nonsense vrouwen die midden in het leven staan en ook nu nog dagelijks bewijzen dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen.
Marjoleine van Kalken
Fotograaf
Hilversum, 3 kinderen, 52 jaar
De expositie ‘generatie x’ is in Restaurant Chef aan de Werf in Hilversum te bezichtigen t/m 31 mei 2017. Bezoek de website van het restaurant om een tafel te reserveren.
Fotografie: Marjoleine van Kalken
Vormgeving & styling: Liesbeth Steur
Tekstbewerking: Sylvia Emonts
mvk_2016_1
Vrij werk | 2017
mvk_2016_3
In opdracht |  2017
img_7841
In opdracht, profielfoto | 2016
Advertenties